Postcast afleveringen

Postcast afl. 8 Ontzwijgen

In de laatste aflevering van Postcast kijken we terug op de theatertour van Rumah Saya (Mijn Thuis). We gaan in gesprek met de spelers Lienke Iburg en Kim Naomi Pendjol, de vader van Lienke, Larry Iburg, de moeder van Kim, Maartje Pendjol – Michiels en de vader van Elise Doll, Ed Doll. We staan stil bij wat dit project voor ons heeft betekend en gaan in op het belang van vertellen, het doorgeven van onze geschiedenis.

Afspelen met Spotify


Postcast afl. 7 Liefde in tijden van oorlog

In deze zevende aflevering van Postcast gaan wij in gesprek met Rob Sipkens, zoon van een Indische moeder en Japanse vader. Een gesprek over liefde in tijden van oorlog, schaamte, familiegeheimen en de zoektocht naar je identiteit.

Afspelen met Spotify


Postcast – Afl.6 Gevangenschap

In aflevering zes van Postcast gaan we in gesprek met André Schram en Jan Verstraaten over het Japanse kampverleden van hun vaders, de onderdrukking en vernedering en de gevolgen van het stilzwijgen op hun leven en dat van hun (klein)kinderen.

Afspelen met Spotify


Postcast – Afl.5 Macht en Verandering

In aflevering vijf van Postcast gaan we in gesprek met Joty ter Kulve (94) en historicus Frederik Erens over de beslissingen van machthebbers met betrekking tot het voormalig Nederlands-Indië. Daarbij speelt de vraag of zij zich bewust waren van de toekomst en de gevolgen van hun keuzes voor de bevolking.

Afspelen met Spotify


Postcast Afl. 4 – Strijd

In deze vierde aflevering van Postcast vertelt Ralph Kneefel over de geschiedenis van zijn familie. Oom Henri staat daarbij centraal, zijn carrière bij het KNIL, zijn verzet en krijgsgevangenschap. Kim sluit af met een lied over erkenning, dat waar Ralph zich voor inzet.

Afspelen met Spotify


Postcast Afl. 3 – Solidariteit en Samenwerking

In deze derde aflevering van Postcast gaan wij, Elise en Nikki, op zoek naar solidariteit met muziek van Kim Pendjol. We praten met Hans Versnel over hoe zijn ouders, gewone mensen, de oorlog hebben overleefd en elkaar weer hebben gevonden door solidariteit en samenwerking.

Afspelen met Spotify


Postcast Afl. 2 – Japanse zeetransporten

In de tweede aflevering van Postcast gaan Elise en Nikki op zoek naar verhalen over het leven van krijgsgevangenen op Japanse Helleschepen. Ze spreken met Kees maaswinkel en Yvon Muskita over helse reizen naar helse eindbestemmingen. Inzichten in wat was, de geschiedenis van (voor)ouders, maken emoties los. Overleven in de hel, een combinatie van geluk en de kunst je gedachten te verplaatsen naar een andere wereld. De kracht van hoop maakt dat ‘de geest overwint’

Afspelen met Spotify


Postcast Afl.1 – Herdenken

Tijdens deze eerste aflevering van Postcast gaan Elise en Silas, 75 jaar na de capitulatie van Japan, in het museum Sophiahof in gesprek over de betekenis van herdenken met Silfraire Delhaye en Ron Habiboe. Het gesprek, de persoonlijke brieven aan Silfraire en het bijzondere, op band ingesproken, bericht van de grootvader van Ron laten zien hoe complex deze tijd was. De behoefte aan erkenning is groot. Erkenning voor het leed van velen, ieder met een eigen verhaal en context, vraagt dat we naar elkaar luisteren en de geschiedenis ontrafelen. Inzicht in wat was als basis voor oprechte erkenning.

Afspelen met Spotify